Folke Rabes verk ”Basta” – en hyllning till virtuositet

Folke Rabes ”Basta” är en av Folke Rabes mest hyllade verk och är en hyllning till virtuositet på trombonen. Verket skrevs 1982 för Christian Lindberg som vid tiden var en student vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Verket beställdes av högskolan som en del av ett projekt för att främja utvecklingen av repertoar för solo trombon och Christian Lindberg premiärspelade verket på en konsert inom ramen för projektet.

En hyllning till virtuositet

”Basta” är en hyllning till virtuositet på trombonen och är en del av en serie verk som Folke Rabe skrev för olika soloinstrument under början av 80-talet. Verket innehåller exempel på extremt snabba skalor och ackord som uppnås genom att spelaren sjunger samtidigt som hen spelar.

Dessa tekniker utvecklades sedan vidare i Folke Rabes trombonkonsert ”All the lonely people…” som skrevs för Christian Lindberg 1990 och som spelades in av honom på skivbolaget BIS CD.

Folke Rabe och Christian Lindberg

Folke Rabe och Christian Lindberg hade ett nära samarbete under många år, och Rabe skrev flera verk för trombon i kombination med andra instrument, alltid med Lindberg som trombonist. Bland dessa verk finns ”Tintomara” för trumpet och trombon /1992/ och ”Jawbone Five” /1996/ för trombon och sex slagverkare.

Rabe skrev också musik för andra blåsinstrument, som ”Shazam” för trumpet, en konsert för trumpet och sinfonietta, en konsert för valthorn och stråkorkester, ”Escalations” för brasskvintett och en konsert grosso för brasskvintett och symfoniorkester.

Vad betyder ”Basta”?

Många har frågat vad ”Basta” betyder och om det finns en historia bakom verket. Rabe själv säger att han aldrig hade någon specifik historia eller program i åtanke när han skrev ”Basta”. Istället såg han spelaren som en sorts budbärare som skyndade in för att leverera sitt meddelande och sedan rusade bort medan orden ”Basta!” ekade i luften. Men utöver det finns det ingen vidare historia eller förklaring till verket.

Det lämnas upp till lyssnarens fantasi att tolka vad som är meddelandet eller vad som är tillräckligt.

”Basta” – en hyllning till virtuositet och kreativitet

Sammanfattningsvis är ”Basta” en hyllning till virtuositet och kreativitet på trombonen och visar hur Folke Rabe var en mästare på att skapa musik som utmanade och utvecklade tekniken på olika instrument.

Verket är en del av en serie verk som Rabe skrev för olika soloinstrument, och visar hans kärlek till att skapa musik som var både utmanande och samtidigt vacker att lyssna på. Verket är ett exempel på Rabe’s tekniska kunnande och förmåga att skapa verk som förblir relevanta och spännande även efter många år.

Rabe och Lindbergs samarbete visar också hur viktig relationen mellan en kompositör och en utövare kan vara. Genom att skapa verk specifikt för Lindberg, som är en av världens främsta trombonister, kunde Rabe utforska möjligheterna på instrumentet på ett sätt som kanske inte hade varit möjligt annars.

Folke Rabe var en banbrytande kompositör som skapade musik som var både djärv och nyskapande. Genom hans verk, som ”Basta”, fortsätter hans musikaliska arv att leva vidare och inspirera framtida generationer av kompositörer och musiker.

3 svar till ”Folke Rabes verk ”Basta” – en hyllning till virtuositet”

 1. Avatar
  Maria

  Hur skulle du säga att Folke Rabes stil skiljer sig från andra samtida kompositörers när det kommer till att utforska virtuositet på trombonen?

  1. Avatar
   Ola

   Folke Rabes stil kännetecknas av ett unikt sätt att integrera tekniska utmaningar med kreativitet och expressivitet. Hans användning av snabba skalor och ackord, kombinerat med sånginslag, ger verken en distinkt karaktär som skiljer sig från många andra samtida kompositörer.

 2. Avatar
  Sara

  Artikeln ger en djupgående inblick i både Folke Rabes arbete och relationen mellan kompositör och utövare. Mycket intressant läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *