Alexander Bard är en person som väcker känslor – både beundran och kritik. Du har säkert sett honom som jurymedlem i Idol eller Talang, kanske hört hans låtar i Melodifestivalen, eller snubblat över en av hans många kontroversiella tweets. Men visste du att han också är filosof, religionsutövare och författare till flera uppmärksammade böcker om framtiden och internet? I den här artikeln får du koll på Alexander Bards brokiga liv – från dragshow på högstadiet till musiklistor i Ryssland, från bibelskola till satanism och vidare till Zoroaster.
Innehållsförteckning
- 1 Uppväxten i Östergötland och de första uppträdandena
- 2 Från dragqueen till Army of Lovers
- 3 Bard bakom kulisserna – producent och låtskrivare
- 4 Alexander Bard och sociala medier
- 5 Filosofi, religion och framtidsvisioner
- 6 TV-karriären och Bard som domare
- 7 Alexander Bards politiska engagemang
- 8 Vem är Alexander Bard privat?
- 9 Bard är fortfarande en kraft att räkna med
Uppväxten i Östergötland och de första uppträdandena
Alexander Bard föddes 1961 i Sydafrika men växte upp i Motala. Redan i tonåren var han något av en scenpersonlighet. Han startade dragshowgruppen Fermez La Bouche och bokade konserter till skolan. Ett av hans mest legendariska drag? Han arrangerade världsmästerskapen i Fia med knuff – som 14-åring. Här började alltså den eviga kombinationen av show, ironi och allvar som än idag definierar honom.
Från dragqueen till Army of Lovers
Bard gjorde sitt första musikaliska avtryck i början av 80-talet med singeln ”Life in a Goldfish Bowl”. Kort därefter föddes hans alter ego Barbie – en drag queen-karaktär som blandade pop med satir. Men det var 1987 som det verkliga genombrottet kom, när han tillsammans med Jean-Pierre Barda och La Camilla bildade Army of Lovers. Med låtar som Crucified och Obsession, extravaganta musikvideor och en ironisk stil som var ljusår före sin tid, blev de superstjärnor i bland annat Östeuropa och Latinamerika.
Army of Lovers blev snabbt ett popkulturellt fenomen och än idag har bandet en ikonstatus inom HBTQ+-världen. De återförenades till och med till Pride-evenemang långt senare, som ett statement mot ökande homofobi.
Bard bakom kulisserna – producent och låtskrivare
Bard har inte bara stått på scen – han har också skrivit hits åt andra. Bland annat har han komponerat låtar för Lili & Susie, Jerry Williams, Agnetha Fältskog, Barbados och Pernilla Wahlgren. Hans mest kända schlagerbragd är nog ”En dag”, vinnarlåten i Melodifestivalen 1989 med Tommy Nilsson.
Han låg också bakom grupper som Vacuum, BWO (Bodies Without Organs), Gravitonas och till viss del Alcazar. Alla med en tydlig känsla för melodier, elektronik och teatral glamour.
Här är några av de mest kända projekten Alexander Bard varit inblandad i:
- Army of Lovers – extravagant popgrupp med kultstatus
- BWO – elektronisk pop med stora framgångar i Östeuropa
- Vacuum – mer seriös synthpop med vetenskapliga undertoner
- Alcazar – discoinspirerat och storslaget
- Gravitonas – ”världens första Spotify-band”
Du kan knappast prata om Alexander Bard idag utan att nämna hans närvaro på X, tidigare Twitter. Hans konto har varit en ständig källa till rubriker, framför allt för hans ibland hårda och provocerande uttalanden. 2020 tvingades han lämna juryn i Talang efter ett kontroversiellt inlägg om Black Lives Matter, vilket ledde till stor kritik.
Det finns många som följer Alexander Bard Twitter just för att få en daglig dos av oväntade åsikter, provocerande teser eller filosofiska funderingar.
Filosofi, religion och framtidsvisioner
Det är lätt att glömma, men Alexander Bard har också en intellektuell sida som kanske inte alltid syns i hans flamboyanta yttre. Han har skrivit flera böcker tillsammans med Jan Söderqvist, där de utforskar framtidens samhälle, teknikens påverkan och internet som en andlig kraft. Deras mest kända verk är Nätokraterna, Det globala imperiet och Digital Libido.
Bard är också religiöst engagerad och konverterade till zoroastrismen 1997. Han har sagt att internet har gett oss möjligheten att skapa en ny sorts andlighet, vilket också blev grundidén bakom boken Synteism.
TV-karriären och Bard som domare
Bard blev ett känt ansikte i tv-rutan när han klev in som domare i Idol 2011. Hans raka och ofta skoningslösa kommentarer gjorde honom snabbt till en svensk motsvarighet till Simon Cowell. Efter Idol följde flera säsonger i Talang – innan han alltså petades på grund av uttalanden på sociala medier.
Men oavsett vad man tycker om honom, så lyckas Bard alltid göra intryck. Han är aldrig tråkig. Och han backar sällan från sina åsikter.
Alexander Bards politiska engagemang
En annan sida av Bard är hans politiska bana. Han har varit med i en rad olika partier: Folkpartiet, Centerpartiet, Piratpartiet, Medborgerlig samling och senast Folklistan. Det är alltså ingen överdrift att kalla honom politiskt nyfiken. Han har till och med ställt upp i val – både till riksdagen och till Europaparlamentet.
I grunden beskriver han sig själv som en ”marxistisk libertarian” – ett uttryck som lika gärna skulle kunna vara titeln på en låt av Army of Lovers.
Vem är Alexander Bard privat?
Mycket av Bard är offentlig, men vissa detaljer om privatlivet smyger sig ändå fram. Han beskriver sig själv som bisexuell, och har tidigare öppet pratat om sin syn på sexualitet, relationer och identitet.
Det finns många rykten om Alexander Bard fru – men sanningen är att han aldrig varit gift. Däremot har han haft flera långvariga relationer, och han har ofta betonat att han inte tror på traditionella kärleksstrukturer. Det är också en röd tråd i hans filosofiska verk, där han förespråkar mer flytande och valfria sätt att leva.
Bard är fortfarande en kraft att räkna med
Trots alla skandaler, byten av band och partier, ändrade trosuppfattningar och förändrade frisyrer, så är en sak säker: Alexander Bard är fortfarande relevant. Han gör musik, skriver böcker, twittrar, föreläser och debatterar – och får folk att känna. Och kanske är det just det som är hans superkraft.
Oavsett vad du tycker om honom är det svårt att ignorera Alexander Bard.
Lämna ett svar