Folke Rabe: Swinee River (o a grismusik), 1987-2005, verkkommentar

Älskade lilla gris /1987/

Marianne Castegren-Mattsson - då producent på Rikskonserters kontor i Norrköping - frågade mig på försommaren 1984 om jag ville komponera en musiksaga för skolkonserter på grundskolans lågstadium. Det ville jag gärna. Snart nog hade jag
siktat in mig på Ulf Nilssons och Eva Erikssons bilderbok "Älskade lilla gris" som jag kände varmt för sedan tidigare läsning i familjekretsen.

På ett tidigt stadium bestämde jag mig för att sagan skulle läsas "live" av en berättare till musik - huvudsakligen elektronisk - på band. Eftersom Eva Erikssons bilder är en så viktig del av berättelsen, ville jag att sagan skulle kombineras med ett enkelt diabildspel som kunde få sina styrsignaler från tonbandet.

Ljuden på bandet pendlar mellan naturalistiska ljudeffekter och ren musik. Just i gränsområdet mellan de kategorierna tycker jag att det finns mycket spännande att hämta. Det området har jag också odlat i flera andra elektroakustiska kompositioner. Sålunda förekommer såväl syntetiska som naturalistiska grisar. Sången "Åh, du; min älskade lilla gris" sjungs faktiskt av ett par riktiga grisar från Delsbo i Hälsingland med lite hjälp av en sampling-synthesizer; en teknik som jag tidigare provat i barnradioprogram tillsammans med Thomas Lundkvist.

Musiken i "Älskade lilla gris" är tillägnad min gamle vän Janar-Helmer Jonsson i Sörväna, Delsbo; en man som verkligen vet mycket om grisar och deras själsliv och vars grisar också medverkar i musiken.

Ljudbandet är producerat vid EMS (Stiftelsen Elektroakustisk Musik i Sverige), Stockholm på uppdrag av Rikskonserter. Thord Norman har varit behjälplig med foto och bildspelsprogrammering.

Folke Rabe 1987-03-02


P.S. 2006-10-09:
I Sverige har ju grisar ett sorgligt, förutbestämt öde som skinka på julbordet. När jag komponerade sången "Åh, du; min älskade lilla gris" hade jag därför Ariannas klagan ”Lasciatemi morire” (Ack, låt mig dö) av Claudio Monteverdi (1567-1643) ringande i öronen. Den är lätt att känna igen i de inledande takterna.

Långt senare komponerade jag det elektroakustiska lilla stycket ”Swinee River”. Det bygger på överblivet material från Älskade lilla gris och kom till en oktobermorgon 2005 i Göteborg med suverän hjälp av Jerry Johansson i hans studio på Stigberget.